De zon en hoe we daar het beste van kunnen genieten.

ZonneblogAangezien er een groot aanbod van zonproducten is, maakt dit de keuze welk product je het beste kan gebruiken erg lastig. Voor een goede zonbescherming kijk je naar je huidtype en naar de zonkracht op dat moment. Maar……Dat de zon UV-straling afgeeft, dat weten we ondertussen. Jaarlijks overlijden er veel mensen aan huidkanker. Hoe vaker je als klein kind bent verbrand, hoe groter het risico. Dus smeren, smeren, smeren…

Verschil tussen UV-A, UV-B en infrarood

UV-B dringt minder diep in de huid door en zorgt voor de aanmaak van vitamine D, maar ook voor verbranding en verkleuring van de huid. UV-A dringt dieper in de huid door en is grotendeels verantwoordelijk voor huidveroudering en pigmentvlekken.

De zon geeft ook infraroodstraling af. Infraroodstraling zorgt voor activatie van bepaalde enzymen (Matrixmetalloproteases MMP) die zorgen voor afbraak van bindweefsel tussen de cellen, waardoor schade aan de huidcellen ontstaat en dus rimpels, verslapping en veroudering van de huid.

UV-straling

De Sun Protection Factor (SPF) geeft de hoogte van bescherming aan tegen UV-B, maar niet tegen UV-A en infrarood. Gelukkig bieden de meeste zonproducten in Europa tegenwoordig een breedspectrum-bescherming, zodat je zowel tegen UV-A en UV-B beschermd bent. Dit moet wel op de verpakking staan dmv. een icoontje met UV-A erin.

Filters

Een chemische filter zorgt voor bescherming doordat deze Uv-straling absorbeert. Een fysische filter-ofwel op basis van mineralen geeft bescherming doordat het een beschermlaagje op de huid legt en zo het uv-licht deels gereflecteerd en deels geabsorbeerd. Beide filters hebben voor- en nadelen. Een chemische filter veroorzaakt mogelijk sneller een huidirritatie of een allergische reactie en kan voor hormonale verstoringen zorgen. Een fysische filter verdwijnt makkelijker van de huid, maar laat vaak een witte waas achter.

Een zonbescherming met alleen een breedspectrum is niet voldoende. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat zonproducten die, naast UV-A en UV-B-bescherming, antioxidanten bevatten een redelijk goede bescherming biedt tegen infraroodstralingen.

Conclusie!

Alleen door regelmatig de juiste hoeveelheid van het product aan te brengen op de huid (dit is gemiddeld om de 2 uur),behaal je de factor die vermeld staat. Daarnaast is het ook nog zo dat als een product geopend is, ingrediënten en filters na en jaar hun werkzaamheid verliezen.

Het blijft dus van belang om voorzichtig met de zon om te gaan. Niet tussen 12 en 15.00 uur en bouw het op vanaf een paar minuten in het voorjaar. Denk aan het belang van insmeren…smeren….. smeren….smeren.

Bij Aqua-Phyta kan je alle zonproducten in 2 handige formaten kopen. 1 grote voor veel gebruik in bv. vakantie en 1 wat kleinere wat weer handig in je tas is. Als je dan onverwacht het terras op gaat ben je altijd beschermd.

Geniet van de zon, maar met mate

Cathy van Diepen