Reiniging van de gezichtshuid

Je huid heeft een zuurgraad die wordt aangegeven met een pH-waarde. De pH-waarde van een gezonde huid zou ongeveer 4,5 moeten zijn, wat betekend dat je huid wat zuur is. Deze zuurgraad wordt ook wel de zuurmantel van de huid genoemd en bestaat uit huidcellen, talg en zweet en zorgt er voor dat we beschermd zijn tegen irritaties, uitdroging en hierdoor kunnen bacteriën, schimmels en andere organismen de huid niet infecteren.

Om je een idee te geven: het drinkwater heeft een zuurgraad van 8 en dat zorgt ervoor dat als je teveel met water ( vooral ook warm water) wast, de beschermlaag van je huid wordt verwijderd. Je huid heeft weer een hele dag nodig om de beschermlaag te herstellen. Kan je nagaan wat er gebeurd als je ook nog zeep gebruikt. Dit gebeurt zowel met je gezichtshuid als ook met je lichaamshuid.

Wat kan je nu gebruiken bij je dagelijkse gezichtsreiniging zonder de huid te beschadigen. Uiteindelijk wil je wel graag een fris en schone huid.
Een reinigende milk en lotion kan heel goed gebruikt worden, een reinigende gezichtscrème of een speciale gezicht zeep. Laat je hier door je schoonheidsspecialiste over informeren. Zij kent je huid en kent de ingrediënten, zodat ze goed weet wat ze jou kan adviseren.
Het belang van een dagelijkse gezicht reiniging is dat je je huid daarmee toegankelijk maakt voor opname van ingrediënten uit alles wat je erna opbrengt. Dat kan zijn een peeling, een masker, een dag of nachtverzorging……. Maar daarover meer in een volgende blog.

Voor wat je lichaamshuid betreft, om deze niet te veel uit te drogen hier enkele tips:
• Douche maximaal 1 keer per dag en het zou zelfs 1x per 2 dagen kunnen
• Gebruik alleen zeep en liever nog een doucheolie alleen op plaatsen waar het echt nodig is
• Douche niet te lang (paar minuten) en niet te heet
• Gebruik bij een gevoelige huid een product dat pH neutraal is ( maar dan nog niet te vaak en teveel gebruiken)
• Na het douchen insmeren met een body crème/lotion die hydrateert en voor jouw huid geschikt is.

Hydrateren betekend vochtinbrengen. Gelukkig kan dit niet, anders zouden we allemaal wat opzwellen als we gedoucht hebben. Een hydraterende crème brengt natuurlijk ook geen vocht in de huid, maar legt wel een beschermlaagje op de huid, zodat het vocht zo min mogelijk kan verdampen.

Succes en hou jezelf en je huid gezond!
Cathy van Diepen – medisch schoonheidsspecialiste dermatologie

Wil je meer informatie of advies over reinigingsproducten?
Aqua-Phyta huidverzorging
Stuyvesantstraat 65zw Haarlem
0235255654
info@aqua-phyta.nl
www.aqua-phyta.nl