Het gaat over die kort behaarde botrand boven de oogkas die zowel bij de mens als bij de primaten voorkomt.
De oorspronkelijke functie van de wenkbrauw was het voorkomen dat er zweetdruppels of stofjes in de ogen zouden terechtkomen. Ik ontwaar in mijn dagelijkse biotoop menig fijne lijntjes boven het oog, die mijns inziens geen druppel zweet kunnen ophouden. Dat geldt niet voor wat oudere en misschien wel wijze mannen waarvan de wenkbrauwen, als het op zweet aankomt, een vergelijking met de afsluitdijk kunnen doorstaan.
Neem nou dhr. Lubbers (†), zijn borstelige wenkbrauwen straalden ervaring en wijsheid uit. Je wordt immers niet zomaar driemaal premier van Nederland. Hier kan menig en huidig Nederlands politicus nog een puntje aan zuigen. Hiermee sluiten we naadloos aan bij een andere functie.

De wenkbrauwen hebben een belangrijk aandeel in de lichaamstaal. Verwondering en ongeloof komen tot uiting bij respectievelijk het optrekken en fronsen van de wenkbrauwen. En wat zou een knipoog zijn zonder een wenkbrauw. Deze oog-acrobatie is maar mogelijk door een onderliggende spier. Darwin noemde deze spier “the muscle of difficulty” (probleemspier) omdat zij volgens hem vooral in actie komt bij problemen bijv. het tillen van een zware last, constipatie (toegevoegd door de redacteur) of het maken van een moeilijke berekening.

Wenkbrauwen zijn belangrijk, dat staat buiten kijf. Ze afscheren en vervangen door een potloodlijntje is niet alleen geen optie, maar ook geen zicht!

Wat dacht je van een lichte tatoeage. In de schoonheidssalon heeft men het over “permanente make up”. Evenwel dat permanente is met een korreltje zout te nemen, je nieuwe wenkbrauw is geen tattoo.
Toegegeven, nieuwe wenkbrauwen zijn een nuttige maar kostbare investering, want je wordt bevrijd van het potloodje, er staat geen mager koollijntje boven je ogen, maar een echte wenkbrauw die meewerkt aan het knipogen.

Cathy zet een wenkbrauw met de grootste zorg in 3 sessies. Eerst wordt er een soort profiel getekend, zodat je een idee krijgt over de welving van je nieuwe wenkbrauw. Links is niet gelijk aan rechts, per definitie is er geen symmetrie. Wat is een mens toch uniek!
Ook de kleur van de nieuwe wenkbrauw is belangrijk. Je haarkleur en de lichtinval spelen een belangrijke rol. Er zijn genoeg kleurpigmenten beschikbaar die voor de nodige schakering zullen zorgen. Dankzij een verdovend zalfje is het aanbrengen van de wenkbrauw quasi pijnloos, niet zo voor een man maar daar groeit het gelukkig welig. Effe wachten na de eerste sessie om een evaluatie te maken. Heel de wenkbrauwzone is lichtjes gezwollen van de ingreep.
Daarna volgen nog twee sessies waarbij de nieuwe wenkbrauwen geperfectioneerd worden.

Tot slot deze uitsmijter, effe googelen naar Billie Eilish, het is een jong talent die prachtige muziek maakt, maar haar wenkbrauwen trekken op niks.